Diskusjonsforum.no logo

Slik vasker du dusjkabinettet. Enkel, naturlig og skånsom vask

Innlegget er betalt for, sånn at vi klarer å levere gratis kvalitetsinnhold til deg!

En hånd som drar en fuktet klut over en fuktet glassvegg i et dusjkabinett

Å vaske dusjkabinettet trenger ikke å være et stort herk. Vi i diskusjonsforum.no har i dag fått hjelp gode tips fra Rørlegger SOS til supre tips til hvordan du kan vaske dusjkabinettet enkelt, naturlig og skånsomt, samtidig som det vil bli skinnende rent!

Som vi fant ut, kan det bli skinnende rent samtidig som man tar knekken på bakteriene og skitt, uten å måtte bruke giftige og sterke kjemikaler. Med noen enkle husholdningsvarer kan man gjøre det pent og rent i dusjkabinettet, uten å måtte puste inn helsefarlige kjemikalier i etterkant. Ikke bare er det mere skånsomt og bedre for både inne- og utemiljøet, det er også faktisk svært rimelige husholdningsvarer som inngår i vasken.

Vi har delt inn fremgangsmåten i to, en som egner seg for en grundig rengjøring dersom dusjkabinettet er rukket å ha blitt skikkelig skittent, og en annen fremgangsmåte som passer ypperlig til rutinerengjøringen av dusjkabinettet.

Dette trenger du

Rengjøringsutstyr som trengs for å rengjøre dusjkabinett, eddik natron bikarbonat tosidet svamp sitron og oppvaskbørste

Det er ikke hokus-pokus å vaske dusjkabinettet som vi sammen skal finne ut. Alt som trengs er faktisk kun et par dagligdags husholdningsvarer. Her er en komplett oversikt over det som trengs:

  • Børste/pensel
  • Tosidet svamp
  • Tørkepapir
  • Bakepulver (100% sodium bikarbonat)
  • Edikk

Det er også en bonus med sprutflaske og sitron. Sitronen er sydlig og etsende, og har en utmerket rengjøringsevne, samtidig som den sminker over litt av den sterke eddikkduften i etterkant. Sprutflasken er også svært hendig, ettersom den tillater oss å spraye på et jevnt lag. Undertegnede hadde dessverre ikke tilgang til sprutflaske, så vedkommende bestemte seg derfor for å lage et lite hull i toppen av flasken som gir samme effekten ved å sprute på flasken.

Det er viktig å være obs på å beskytte øynene sine. Til tross for at det kun benyttes naturlige midler for rengjøring kan det gjøre vondt, og i verste fall virke skadende på øyet ved sprut. Bruk derfor briller under rengjøring.

Hvorfor bakepulver, eddik og sitron?

Mange vil nok undre seg over hvorfor vi anbefaler bakepulver, eddik og sitron som rengjøringsmiddel. Eddik passer utmerket til rengjøringsmiddel fordi molekylene er tosidit og består av en hydrofobisk og en hydrofil side. Altså den ene siden av molekylen tiltrekker seg vann mens den andre avstøter vann. Når man rengjør med eddik vil siden som er hydrofobisk gå i dybden på skittet eller fettet og bidra til at det løsner seg fra flaten der det henger fast.

Sitron er naturlig etstende og syrlig, noe som tar knekken på de fleste bakterierer samtidig som det bidrar til en ren og pen flate. I tillegg til sine rengjøringsegenskaper, har sitron en behagelig duft som hjelper til med å sminke litt over den sterke eddikduften. 

Bakepulver egner seg også svært godt som et rengjøringsmiddel ettersom den har desinfiserende egenskaper, mykgjør vann og penetrerer fettet. Bakepulver finner vi faktisk i en rekke rengjøringsprodukter som en av hovedingrediensene nettopp av pulverets suverene rengjøringsegenskaper.

Fremgangsmåte for grundig rengjøring

Denne fremgangsmåten egner seg når tiden er kommen for en skikkelig vask. Dersom det er synlig skitt i dusjkabinettet er dette fremgangsmåten for deg.

1. Forbedre deg

Bland sammen bakepulver (kun natrium bikarbonat) og et par teskjeer med vann i en skål. Rør godt sammen til det blir en tykk grøt. Konsistensen skal være tykk som en grøt, ikke rennende. Tykkelsen skal helst være som en tapet- eller betongmiks.

Blant i en flaske, et glass eller helst i en sprutflaske ca 50% vann og 50% eddik. Sørg for å spare litt rom på toppen hvor du kan skvise inn litt sitronjus. Bland om miksen.

2. Påfør bakepulver- og vannmiksen på vegg og gulv

Ta en børste og påfør bakepulver- og vannmiksen rundt om i dusjkabinettet. Sørg for å smøre på et godt lag på synlig smuss. Steder som synes deg rent er ikke like viktig. Men smør aller helst et tynt lag over hele kabinettet og litt ekstra der det er synlig smuss.

La bakepulver- og vannmiksen hvile seg på flaten i minst 5 minutter. Jo lengre den får være på, desto bedre er det! Om en ikke har hastverk, kan miksen godt sitte på over natten også.

Oppvaskbørste i en boks med vann- og bakepulvermiks inne i et skittent dusjkabinett

3. Sprut eller hell på eddik- og vannmiksen

Sprut, eller hell på, eddik- og vannmiksen over flatene uten å fjerne bakepulver- og vannmiksen. Bruk feltsiden av svampen for å gni og gnukke det hele godt inn. Husk å vaske alle flater i dusjkabinettet med denne miksen, uavhengig av hvorvidt du i forkant påførte bakepulvermiksen.

Hjemmelaget spruteflaske som spruter vann- og eddikmiks på en glassvegg i et dusjkabinett

4. Skyll av med varmt vann fra dusjen

Skyll av med varmt vann og vask over med en klut eller den myke siden av svampen. Gnikk og gnukk på skitne flater ved behov. Vask ekstra grundig med vann om du bruker sitron, ettersom det noen ganger har en tendens til å legge igjen et lite lag på flaten når det størkner.

Om du ønsker ekstra skinnende glassflater, er det lurt å tørke av med papir eller å benytte seg av en vindusnal. 

Dusjkabinettet skal nå være skinnende rent! Sørg for å lufte godt så det får tørket og slik at eddikduften blir borte.

Et dusjhode som spruter vann på glassveggen i et dusjkabinett

Fremgangsmåte for rutinevask

Istedenfor å lage en bakepulver- og vannmiks kan du putte en par teskjeer med bakepulver i vann og eddikmiksen. Benytt deretter en sprayflaske for å gå over flater i dusjkabinettet. La det sitte på i sånn 5 minutter, for deretter å gni av med en klut. Skyll av med varmt vann fra dusjen og du er ferdig!

Ps. Eddikmiksen og bakepulver fungerer også supert til en rekke andre overflater som noe laminat, sten, flis, glass og keramikk! 

Dusjkabinett før og etter grundig rens

Et glassvegg i et dusjkabinett som er så rent at det kan benyttes som speil, fotografen er seende i veggen vinkende til kamera
Så rent at man kan speile seg! 😉 Mange takk til Rørlegger SOS for supert tips til rengjøring av dusjkabinett.
Del innlegg

Relaterte innlegg

Bambus i hjemmet og hagen

Introduksjon til bambus Bambus, vitenskapelig kjent som Bambusoideae, er en imponerende og mangfoldig del av gresfamilien, kjent for sin utbredelse

Les mer