Diskusjonsforum.no logo

Skjulte perler i Lombardia. Supre destinasjoner for den eventyrlystne!

Innlegget er betalt for, sånn at vi klarer å levere gratis kvalitetsinnhold til deg!

Lago d'iseo i Italia utenfor Bergamo og Brescia, vakker innsjø, innsjø italia

Vi har alle hørt om Milano og andre ettertraktede destinasjoner i Italia som Venezia, Napoli, Firenze, Roma og Torino. Men Italia er flust med kjente og mindre kjente reisedestinasjoner som bare venter på Deres ankomst.

Dette innlegget i diskusjonsforumet skal ta for seg relativt ukjente reisedestinasjoner for nordmenn i regionen/fylket Lombardia i Italia. Undertegnede har selv besøkt alle disse destinasjonene, og kommer med innsidetips fra sin tid som bosatt i regionen.

Generelt om Lombardia i Nord-Italia

Lombardia er sammen med Piemonte ansett som de nåværende, og historiske, økonomiske lokomotivene til Italia. Merker som blant annet Versace, Dolce & Gabbana, Armani og Luxottica (eier av bl.a Ray Ban) har vokst frem i Milano og er en sterk driver for Italiensk økonomi. Derfor er det ingen overraskelse at levestandarden i Lombardia er blant de høyeste i Italia, og at regionen står for over en femtedel av hele økonomien til Italia.

Regionen er geografisk preget av Posletten som er en stor slette omringet av fjell på alle kanter bortsett fra til øst der dalføret møter det adriatiske hav. På Posletten bor det hele 20 millioner mennesker hvorav litt under halvparten bor i den lombardiske delen av sletten. Nord for Podalen finner vi de ruvende høyfjell som utgjør de italienske alper. Lombardia råder over store deler av de italienske alpene.

I det lombardiske høyland finner vi en rekke flotte innsjøer som tar opp kampen med de norske fjorder for tittelen «det vakreste fjordlignende landskap». Desto lenger nord vi beveger oss i de lombardiske fjell jo høyere og mer ekstremt blir fjellandskapet. Det er helt nord på grensen til Sveits at vi finner Lombardias høyeste fjell «Pizzo Bernina» som ruver hele 4048 meter over havet.

I hjertet av regionen, altså på Posletten finner vi flotte byer, kanaler og avanserte dreneringssystemer, ærverdige gårder og et flott kulturlandskap. Landskapet brytes kun av vakre småbyer med flott og velbevart arkitektur i typisk norditaliensk stil med murpussbygninger og store katedraler og kirker. På den sørlige grensen til Lombardia møter vi Appenninene som er en fjellkjede hvis form danner en naturlig sydlig grense for Lombardia. Bli bedre kjent med denne flotte regionen ved å ta en titt på 3 flotte og relativt ukjente destinasjoner i regionen.

1. Pavia – En vakker og skjult perle

Pavia er en vakker og enestående småby med rundt 70 tusen mennesker som ligger sentralt plassert på Posletten. Elven Ticino renner gjennom byen og danner et vakkert landskap med nydelige bruer og en flott promenade preget av bylandskapet som består av historiske bygninger, tårn og byens katedral.

Pavia tenderer ofte til å havne i skyggen av sin historiske rival Milano som ligger kun 30 km nord for bye. Til tross for sin størrelse er byen full av yrende liv med et livlig uteliv preget av flotte spisesteder med gatekafeer og restauranter, ypperlig for en aperitivo. Byen består av spennende smale gater med vakre bygårder og historiske arkitektoniske monumenter. Byen har en av europas eldste universiteter som ble grunnlagt helt tilbake i 1361, over 21’000 studenter studerer ved universitet. En tredjedel av byen er med andre ord studenter, noe som gjør at byen føles yrende med liv.

Historien til Pavia

Mange historikere stadfester byens grunnleggelse til år 218 før kristi fødsel, når det ble grunnlagt en militærleir der av den romerske konsulen Publius Cornelius Scipio. Byen vokste seg frem til å bli en av de aller viktigste byene på Posletten og knivet med Milano om innflytelse over sine nærliggende områder. Byen ble rundt år 1600 hovedstaden i Langobardenes kongedømme, altså kongedømmet til Langobardene som erobret store deler av Nord- og sentral-Italia etter Romerrikets fall.

Langobardene var et germansk folkeslag som angivelig skal ha blitt oppkalt etter sitt lange skjegg (sammenlign Lango-Bard med Long Beard på Engelsk). Folkeslaget sitt opphav på den italienske halvøy var så innflytelsesrik at regionen (Lombardia) ble kalt opp etter dem.

Som hovedstaden i et stort kongerike ble Pavia raskt en viktig by og var svært påkostet. Vi finner selv i dag bygninger fra Longobardertiden.

Etter at kongeriket til Longobarderne falt, fortsatte Pavia å være hovedstaden i det italienske kongerike under det tysk-romersk riket. Pavia forble hovedstaden frem til 1100-tallet. Etter dette ble byen sin egen bystat som nærmest kontinuerlig var i konflikt med sin erkerival Milano til nord. Pavia måtte til slutt ta til takke med å bli styrt av Milaneserne og fra år 1359 ble byen en del av Hertugdømmet Milano. Til tross for å ikke være selvstyrt lengre, blomstret byen under milanesisk herredømme. Kun 2 år etter underkastelsen til Visconti-familien som regjerte over Milano-hertugdømmet ble universitetet grunnlagt.

Byen var i senmiddelalderen svært kosmopolitisk med studenter og lærde fra mange land.

Byen er preget av alle sine tidsperioder med mange funn fra romerske tider, bygninger fra Langobardertiden og spennende arkitektur og bebyggelse fra tiden den var styrt av det østerrikske dominerte tysk-romerske riket.

Arkitektoniske severdigheter i Pavia

Byen er flust med enestående bygninger og et spennende og vakkert urbant middelalder- og renessanselandskap. Rundt byen finner vi et vakkert elvelandskap og et kulturlandskap med små og koselige landsbyer, gårder og kanaler. Nedenfor kan De se noen av de flotte bygningene og urbane landskapene som i byen finnes.

Duomo di Pavia

Katedralen ble begynt bygget i 1488 i renessansestil. Leonardo da Vinci skal også ha hatt en finger med i konstruksjon av denne flotte katedralen, noe som ikke er overraskende ettersom han var boende kun 30 km nord for byen – i Milano, under denne perioden. Katedralen hadde et høyt og praktfullt tårn ved sin side som var bygget på 1300-tallet. Tårnet kollapset 17 mars i 1989 og tok livet av fire personer og skadet fjorten. Selv uten tårnet er katedralen en verdig severdighet i seg selv og absolutt verdt å besøke. Katedralen har også en flott kuppel som er den fjerde største i Italia.

Middelaldertårnene

Middelalder tårn i Pavia, nesten 1000 år gamle tårn i italia, italia middelalder-tårn

Pavia pleide å ha enda flere, men heldigvis for oss finnes det fortsatt noen middelaldertårn som fortsatt er stående i Pavia. Tårnene sies å stamme fra 1000-1100 tallet. Det er ganske bemerkelsesverdig i seg selv at disse tårnene er vært stående i et årtusen. Tårnene er stående på Piazza Leonardo Da Vinci sentralt i Pavia, på samme plassen finner vi universitet og en gammel kript med flotte uthulinger og søyler fra 600-tallet som kan besøkes.

Castello Visconteo di Pavia

Castello Visconteo er et slott som ble bygget på den siste halvdel av 1300-tallet av Galeazzo Il Visconti rett etter byens overtagelse av milaneserne. Slottet var hovedresidensen til Visconti-familien og var en viktig slagmark under Slaget ved Pavia i 1525.

Slottet huser spennende og unike funn fra førromersk tid, romersk tid og middelalderen fra og rundt Pavia. I slottet kan man se alt fra hvite marmorstatuer til fragmenter fra bygninger, til redskap og malerier. Rundt slottet er det en stor have, og like bak slottet finner vi Naviglio Pavese-kanalen.

Det vakre slottet Castello Visconteo i Pavia
Bilderettigheter tilhører Tempo61 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Castello_Sforzesco_(2).JPG

San Pietro in Ciel d’Oro

San Pietro in Ciel d’Oro (Sankt Petter i gullhimmelen på Norsk) er en eldgammel kirke som fortsatt står i Pavia. Kirken ble påbegynt før år 604 e.k og stod ferdig rundt år 720. Kirken har også en kript fra samme tid.

En gammel longobardisk kirke fra Italia, nesten 1500 år gammel kirke i italia, San Pietro in Ciel d'Oro

Ponte Coperto – En vakker bro i Pavia

Ponte coperto i Pavia, vakker bro i italia

Ponte Coperto er en vakker bro som kan konkurrere med Firenzes på skjønnhet og utforming. Broen ser gammel ut, men ikke la synes bedra deg. Broen ble faktisk ferdigstilt så nylig som 1951. Et par metre til siden for dagens bro stod det en eldre lignende bro som ble bygget i 1354. Den sistnevnte broen ble dessverre bombet sønder og sammen av amerikanerne under den annen verdenskrig. 

Ettersom at italienere er skjønnhetsbevisste og stolte av sin arkitektur, bygde de erstatningen i opprinnelig stil. Denne broen går over elven Ticino og er et yndet sted for å sitte å se utover vannet og byen.

Gatelandskapet i Pavia

Pavia sitt tidsstille arkitektoniske preg er intakt og byen byr på så mang en vakker gate. La Dem forføre av byens vakre intakte arkitektur og vandre gatelangs på brosten blant flotte balkonger, søyler og plazaer til De til slutt ikke lenger klarer å bekjempe Deres rumlende mage. Når magen skriker etter mat, noe som ikke skal mye til ettersom det nærmest permanent siver deilige dufter ut av byens mange restauranter, kafeer og bakerier, er et fabelaktig spisested heldigvis aldri langt unna!

Et bilde fra en gate i pavia

Tips til gjøremål i Pavia

Pavia bugner av supre gjøremål. I sentrum kan De finne små og unike butikker, selgende alt fra lokale artisanvarer til det siste den italienske moten har å by på. Kafeer, restauranter og aperitivsteder ligger gatelangs med innbydende uteplasser. Byen i seg selv er en severdighet med sin flotte arkitektur og intakte gamle arkitektoniske preg. Men dersom det ikke holder, finnes det rikelig med nattklubber, barer og museer. Nedenfor ser De noen tips til gjøremål i (og rundt) byen.

Følg kanalen

Fra Milano til Pavia går det en 500 år gammel kanal som smyger seg gjennom vakkert kulturlandskap med store gårder med sypresstrealleer, små og hyggelige landsbyer og utallige jorder der det fremdyrkes risotto, mais og hvete.

Langs kanalen går det sykkel- og gangsti, og innimellom ser man skilt med spennende informasjon om de lokale stedene man forbipasserer. Lei Dem en sykkel enten i Milano eller Pavia og følg kanalen hele veien frem. Start turen langs Naviglio Pavese enten ved Porta Ticinese i Milano eller rett bak Castello Visconteo (Visconteo-slottet) i Pavia. Turen er på rundt 30 km og er lett gjennomførbar på en dag. Ettersom det aldri er langt fra stien til en lokal landsby, er det lett å avlegge et restaurantbesøk på turen.

I tillegg til Naviglio Pavese, har vi enda en kanal som går fra Milano til Abbiategrasso. Derfra kan man følge en annen kanal til Bereguardo, hvorfra det er 9.5 km til Pavia på asfalt. Den sistnevnte turen gjennom Abbiategrasso er dog reservert for de mer erfarne syklistene ettersom den er over 50 km lang. Turen anbefales dog på det sterkeste og er enda sterkere preget av kulturlandskap enn førstnevnte som delvis går gjennom forstedene til Milano.

Den sistnevnte kanalturen starter bare et par metre bortenfor den førstnevnte. Gå til kafeene langs Naviglio i Milano og følg kanalen til Abbiategrasso. Deretter tar man til venstre når kanalen deler seg i to, for så å følge den hele veien til Bereguardo. Derfra følger man enten den mer trafikkerte bilveien til Pavia, eller tar en bitteliten omvei innom Trivolzio for å følge en roligere landevei.

Bilde av en kanal utenfor Milano som leder til Pavia, kanal italia, kanal lombardia

Sjekk ut Castello-museene

I det 750 år gamle Castello Visconteo, det store slottet i Pavia, finner vi flere museer, husende alt fra oldtidsfunn i området til kunst og bygningsfragmenter. Museet og slottet er absolutt verdt å få med seg. Etter et besøk i det vakre slottet kan man hvile i det store haveanlegget som ligger rundt.

Opplev atmosfæren

Pavia-katedralen i bakgrunnen med et hyggelig plaza med gateservering i forgrunnen

Som nevnt lenger ovenfor, er byen i seg selv en severdighet. La dem forvøre av byens innbydende arkitektur og vakre gater. Vandre bortover og se hvor De ender opp.

Ta en hvil på broen

Gå Dem en tur til Ponte Coperto (broen), og nyt utsikten fra en av broens buer. Dersom man er påpasselig med ikke å falle ned fra broen, kan man også hvile seg i arkene og kanskje ta en matbit eller en slurk fra medbrakt vin eller drikke fra et aperitivosted. På andre siden av Ticino, altså på andre siden av broen, finner vi fine og farverike småhus som ligger på rekke og rad langs elven, herfra er det også et flott panoromapunkt der man ser broen, elven, bylandskapet og katedralen.

2. Bergamo

Bilde av bergamo tatt fra høyden ovenfor byen, gamlebyen i bergamo italia med grønne trær go vakre bygninger

Bergamo er strengt tatt ikke like ukjent som Pavia og er den fjerde mest besøkte byen i Lombardia. Det mange ikke vet om er alle perlene som skjuler seg i og rundt Bergamo, noe vi her skal vise Dem.

Byen kan lett ansees som å være en av de vakreste i hele Europa, med en intakt gammelby og et flott ulendt terreng med fjell, åser og et flott omringende kulturlandskap. På klare dager kan man se flere opptil flere hundre km fra den øvre delen av Bergamo. Både Appenninene (fjellkjeden som går gjennom midten av Italia) og skyskraperne i Milano kan øyes fra byen.

Bergamo med sine 120 tusen innbyggere og nærmere en halv million innbyggere med nærliggende områder medregnet, føles levende og livlig. Byen og dens nærliggende områder byr på historie, fest og moro, romantikk og gode sportsmuligheter. Byen har med andre ord noe for enhver.

Historien til Bergamo

Historien til Bergamo strekker seg helt tilbake til førromerske tider. Byen ble sentralt i en kommune med samme navn i år 50 før kristus og hadde rundt 10’000 innbyggere under romerske tider.

Bergamo var en sentral by og viktig handelssted situert på viktige handelsruter til og fra Posletten til Alpene og sentral-Europa. Som med Pavia ble byen tatt over av Longobarderne for deretter å falle inn under Karolingerne. I likhet med Pavia ble byen overtatt av Milaneserne, dog noe tidligere. I år 1332 ble byen en del av Milanofyrstestaten, dette skulle kun vare i litt over et halvt århundre før byen ble overtatt av Veneziarepublikken.

Den rike handelsstaden bygde store festningsverk og fantastisk vakre ornerte byggverk på åsen som skulle bli til den øvre delen av Bergamo (Città Alta). Den øvre delen av Bergamo er i dag oppført på Unesco sin verdensarvliste.

Byen ble deretter kastet ut i Napoleonkonfliktene for deretter å falle inn under Østerriksk styre. Byen tok ivrig del i den nasjonalistiske bølgen i 1860 som sveipte over Italia. Byen sendte mange frivillige som var med på bevegelsen som skulle føre til italiensk samling.

Byen er historisk vært i konflikt med Brescia, og byene har til den dag i dag vennskapelig konkurranse mot hverandre.

Festningen i Bergamo avbildet fra drone

Øvre og nedre byen (øvre og nedre Bergamo)

Bergamo er inndelt i to distinkte områder. Vi har gamlebyen som ligger oppe på en ås bak et venesisk festningsverk, og den nedre delen av byen som består av intakte historiske områder rett utenfor muren, mens det er mere moderne bebyggelse jo lengre unna vi kommer festningen.

Øvre byen

Øvre byen er nok utvilsomt Bergamos største trekkplaster. Den øvre delen av Bergamo er som nevnt ovenfor innfelt på Unesco sin verdensarvliste og består av et stort festningsverk. Denne delen består av eldre byggverk i behagelige hvite, sandsten og stenfarver.

Bygningene står tett i tett og danner spennende labyrintaktige gater med flotte kirker, villaer, haver, tårn og plazaer spredt rundt om. Ettersom at den øvre byen sin bebyggelse går med terrenget oppover på en ås, er det mange flotte utsiktspunkter herfra der man kan se langt ut over Posletten.

Hele den øvre byen ligger bak et solid festningsverk som ble bygget av Venetianerne i midten av 1500-tallet. Festningsverket står solid den dag i dag og holdes godt vedlike av de flittige Bergamaskerne.

Langs så og si hele muren er det anlagt haveanlagg med promenade der man kan rusle og nyte utsikten og den flotte atmosfæren til byen. Enda lenger opp bakom den øvre byen, finner vi vakre villaer med flotte haveanlegg, frukttrær og trivelig landsbyer. 

Nedre byen

Den nedre delen av Bergamo som ligger utenfor festningsverket består i hovedsak av nyere bygg. Vel å merke nyere i en italiensk betydning, de fleste av bygningene kunne nok blitt ansett som antikk med norske øyne.

Rundt festningsverket finner vi gamle vakre brustengater som klatrer oppover åsen, omringet av flotte bygninger. Lengre nede finner vi nyere bygg hovedsakelig fra 18- og 1900-tallet. Lengre unna igjen mot flyplassen og Milano finner vi enda nyere bygg som er fra etter krigen.

Tips til gjøremål i Bergamo

Bergamo er flust med gjøremål. Om De er av den sportslige, mat- og drikkeglade, festglade, romantiske eller historisk interesserte typen har Bergamo og dens nærliggende områder mye å by på. Nedenfor kan De se noen tips til gjøremål i og rundt byen.

Vandre langs muren og i byen

Muren til bergamo med haveanlegg og promenade

Ethvert besøk i Bergamo forplikter en spasertur i parkanlegget på festningsverket. Herfra ser man store deler av Posletten og det vakre kulturlandskapet rundt Bergamo. Ta Dem deretter en tur innom gamlebyen og sjekk ut de mange vakre havene, bygningene, handlemulighetene og serveringstilbudene gamlebyen har å tilby.

Når De har forspist Dem på gamlebyen, dersom det i det hele tatt lar seg gjøre, venter den nedre byen på Dem. Her har vi en flott og bred paradegate som strekker seg kabelbanen opp til gamlebyen og hele veien til togstasjonen. Fra paradegaten er det utallige hyggelige sidegater som skjuler mang en skatt.

Sjekk ut et av de mange museene i Bergamo

Bergamo er en historierik by og det bør derfor ikke komme som en overraskelse at det er mange museer å besøke i byen. For de kunstinteresserte har vi Accademia Carrara, GAMeC og Fondazione Museo di Palazzo Moroni.

Dersom De ønsker å lære mere om Bergamos rike historie kan et besøk til Museo delle Storie di Bergamo være et godt valg. Byen har enda flere museer, for mange til at enhver her kan nevnes. Sjekk dem ut for Dem selv!

Opplev lokale smaker

På jordene foran byen og i åsene bak, dyrkes det vindruer, forskjellige frukter, og det drives dyreoppdrett. Sjekk ut det området har i tilby av drikke og mat. Besøk osteforretning Ol Formager, Bufalapiu eller Caseificio del Casaro for å kjøpe og smake på nydelige lokale oster. Det sies å være flere enn 150 alpine ostegyterier bare i Bergamoprovinsen alene! Når de besøker en matvareforetninger eller skal ta en matbit, husk å spørre etter «prodotti tipici» (typiske produkter/lokale matvarer).

På vinfronten har Bergamo og sine nærliggende områder også mye å skryte av. Det er også flere vingårder som kan besøkes der det serveres vin og mat. Gårder som ut Le Driadi Slow Farm og Azienda Vitivinicola Eligio Margi tilbyr smaking av lokal vin og råvarer. Dersom De trives best i byen, tilbyr de aller fleste av byens mange restauranter et bredt utvalg av lokale retter og råvarer.

Fat med forskjellige oster druer og vin

Sjekk ut områdene rundt Bergamo

Bergamo er situert mellom innsjøer, åser, fjell og fruktbare åkre. Nedenfor kan De se tips til flotte nærliggende områder som bør besøkes dersom man er glad i natur, villaer og flotte haveanlegg, og landsbyer.

Lago d’Iseo – En nydelig innsjø med skjønn natur

Lago d’Iseo er en vakker innsjø omringet av fjell som strekker seg høyt opp. Dette gir innsjøen et unikt fjordlignende landskap. Rundt om i fjellene rundt innsjøen finner vi små alpine landsbyer og klostre, mens det i og rundt innsjøen er vakre landsbyer som klatrer oppover fjellsidene.

I midten av innsjøen finner vi Monte Isola som er en øy med flotte utsiktspunkter. Øyen kan nåes med en liten ferje som går fra Sulzano og Sale Marasino på østsiden av innsjøen. Rundt om i åsene og fjellene finner man mange gode turmuligheter som byr på fantastiske utsiktsmuligheter.

Innsjøen kan nåes med tog fra Bergamo til Iseo som tar litt under 2 timer, eller buss som tar litt over en time til Tavernola. Dersom man liker å sykle, er en rundtur rundt innsjøen å anbefale! Turen lar seg lett gjennomføre på en dag dersom man er sykkelvant og er på rundt 73 km.

Lago d'iseo i Italia utenfor Bergamo og Brescia, vakker innsjø, innsjø italia
Bergamoalpene

Nord for Bergamo finner vi Bergamoalpene. Høyeste punktet her er Pizzo Di Coca med sine 3050 meter over havet. Bergamoalpene har flotte turmuligheter og skianlegg. Det er også her vi finner San Pellegrino Terme hvor det populære vannet tappes. Her er det et eksklusivt spaanlegg med slående utsikter og mange flotte spise, bade og hudpleiemuligheter. Spaanlegget heter QC San Pellegrino Terme og er i verdenstoppen hva gjelder kvalitet, beliggenhet og berømmelse.

Rundt om i alpene finner vi små og trivelige landsbyer med gode spisemuligheter der lokale råvarer står i fokus.

Bergamo-alpene
Åsene bak gamlebyen

Rett bak og til siden for gamlebyen (øvre byen) finner vi flotte åser dekket av trær, små landsbyer og kulturlandskap. Fra den ene siden av åsen ser vi Posletten, mens på den andre kan vi øye de ruvende fjellene i Bergamoalpene.

I åsene produseres det ost, vin, skinke og andre deilige lokale matvarer, og det er en rekke spisesteder blant gårder og i koselige små landsbyer som kan besøkes. Rundt om i åsene finner vi flotte villaer med påkostede haveanlegg og en og annen kirke og klosteranlegg. En gå- eller sykkeltur blant åsene rundt gamlebyen er absolutt å anbefale!

3. Valtellina-dalen – En ypperlig destinasjon i de Italienske alper

Vakkert landskap fra alpene i italia lombardia valtellina, valtellina-dalen i italia med blomstereng

Valtellina-dalen er en nydelig dal omringet av ruvende fjell som strekker seg opptil 3000 meter over havet på 3 sider og en helt fantastisk skjønn innsjø – Como-innsjøen på den ene siden. Dalen er full av historie, har en unik levende kultur distinkt fra resten av Italia, og er fullpakket med naturskjønne omgivelser, vakre små fjellandsbyer og er rik på lokale mat- og drikkevarer.

Med gode ekstremsportmuligheter, rolige søndagsturdestinasjoner, romantiske steder, utallige spise og overnattingssteder, spa og skimuligheter, har dalen noe for enhver.

Kulturen, og historien til Valtellina

Med sin sentrale beliggenhet i de italienske alper med fjelloverganger og dalfører som strekker seg inn til Sveits og Tyrol som historisk har vært en del av det tysk-romerske riket, har dalen blitt byttet frem og tilbake mellom forskjellige styresmakter mange ganger. Dette har gitt dalen en spennende og unik kultur med sterke alpinske, italiensk og tysk innflytelse. Inntil relativt nylig ble et eget romansk språk talt her – nemlig Romansch, i senere år har dette språket forsvunnet fra dalen, men mange snakker fortsatt Lombard som er et unikt språk talt i Lombardia. Når de lokale taler Italiensk, gjør de som regel dette med en sterk dialekt unikt til dalføret og de nærliggende områdene.

Valtellina ble overtatt av romerne i år 16 BC før vår tidsregning. Etter romerrikets fall kom det under Longobardisk kontroll. Fra om med 1500-tallet tilhørte området den lokale alpinske staten «De tre ligaer». Under tredveårskrigen på 1620-tallet ble dalen en sentral slagmark mellom stormaktene Frankrike og Habsburgerne. Dalen var et stort fokus for de forskjellige stormaktene, ettersom dalen var et viktig krysningspunkt mellom Italia, Østerrike, Sveits og sentral-Europa. 

Under Napoleon sitt inntog i Italia, falt områder inn under den franske vasalstaten i nord-Italia. Etter Napoleon tapte konflikten, endte dalen under Lombardisk styre frem til den ble inkorporert i det nye Italienske kongerike i 1861.

Dalen har sterke påvirkninger fra å ligge i alpene og ha vært et viktig dalføre på veien til og fra de nærliggende nasjonene. Dette gir dalen en distinkt kultur og arkitektur som er ganske atypisk for resten av Italia. Her finner man mange spennende stenhus og noen typiske alpehus lengre oppe i fjellandsbyene.

Dalen mellom fjell og innsjø

Selve Valtellina-dalen er svært pittoresk og strekker seg hele 100km fra Comosjøen og landsbyen Colico Piano hele veien til Bormio. Dalen er preget av utallige små landsbyer i bunnen av dalen, og mange landsbyer høyt oppe i fjellsidene hvorhen man kan ta seg på spennende svingete veier som slanger seg oppover fjellsidene. Sondrio er det største tettstedet med litt over 20 tusen innbyggere. Totalt bor det rundt hen 180 tusen i denne naturskjønne dalen.

Mellom de mange små landsbyene finner vi gårder der vindrueklasene henger på rekke og rad, og der kuer og andre dyr beiter fritt om bak generøse inngjerdinger. Det er nok det utrolige klimaet som gir de lokale ostene og vinene den fantastiske smaken. 

Dalen stiger svært gradivis oppover fra rundt 200 meter nede ved Comosjøen til å ende opp på rundt 1200 meter 100 km unna i Bormio. Fra Valtellina-dalen går det mange spennende små daler og fjellveier som kan føre ta deg til Østerikke gjennom Tyrol, Sveits eller en av de mange skjønne naturdestinasjonene og landsbyene høyt oppe i de utallige fjellene som stiger opp på hver side av Valtellina-dalen. Dalen har mange hemmeligheter som venter på å bli avdekket.

Comosjøen med starten på Valtellina-dalen med sine fjell i bakgrunnen
Comosjøen med starten på Valtellina-dalen med sine ruvende fjell i bakgrunnen

Tips til gjøremål i Valtellina

Valtellina er flust av potensielle gjøremål. Dalen byr på supre separate sykkel- og gåstier som ligger godt unna bilveien. Dette gjør dalen til et familievennlig sted der barnene fritt kan leke rundt og utfolde seg langs store deler av stien, uten å være redd for forbipasserende tungtrafikk. I tillegg til stier, finner vi også flotte lokale mat- og drikkevarer, i tillegg til en rekke spennende overnattingsmuligheter på større spahotell, små herberger og vertshus, og enkeleiligheter og -hus til leie. Fjellene byr på mange spennende turmuligheter med gode oppmarkerte stier som tar deg til spennende utsiktspunkter i naturskjønne omgivelser.

Når snøen legger seg over toppene og til slutt nede i dalen, er det utallige skiresorter som tilbyr skiløyper i toppklasse. Som om alt dette ikke var nok, begynner en av verdens mest pittoreske og unike togbane i dalen og tar deg inn i fjellheimen i Sveits. Som kremen på toppen av kransekaken har vi en relativ ny hengebru for fotgjengere som henger 140 over en dal. Hengebroen er plassert hele 1034 meter over havet, og byr på en super og spennende utsikt.

Nedenfor går vi grundigere gjennom noen av de forskjellige gjøremålene De kan begi Dem utpå i Valtellina.

Sykle gjennom Valtellina-dalen

Langs elven Adda som går gjennom hele dalen, har vi en separat sykkelsti i verdensklassen. Stien er asfaltert og er en severdighet i seg selv. Med påkostede flotte sykkel- og gangbroer, vakre haveanlegg og trær plantet langs store deler av stien, og mange rasteplasser med gratis friskt og kjølig drikkevann fra fjellene, er denne sykkelstien vært å få med seg.

Sykkelstien strekker seg hele 114 km fra starten av dalen ved Comosjøen og hele veien til Bormio. Det finnes flere steder å leie sykkel, og et lurt tips kan være å leie seg enkeltnetter i de mange vakre landsbyene i og rundt stien på veien til Bormio. Fra stien ser man flott natur, hører elvens brus, og ser de store og ruvende fjelltoppene og de mange fjellandsbyene som slanger seg opp fjellsidene, samtidig som man trekker deilig og ren fjelluft. Sykkelstien er rene paradis for de sykkelinteresserte blant oss!

Svingete fjelleveier opp fra Valtellinadalen med en sykkel liggende over et stengjerde

Prøv lokale matvarer

Valtellina byr på så mang en deilig smak for de av oss som vet å sette stor pris på nydelig mat og råvarer. Blant rettene som er verdt å få med seg er pizzoccheri (en lokal pastavariant) som ofte brukes i deilige lasagnelignende retter rikelig fylt med lokal ost. Vi finner her også Sciatt som er en hul ball av bokhvete fylt med deilig ost som blir flytende.

Av lokale oster som gytes i dalen finner vi casera en gulostlignende ost av kumelk (dog mye mere velsmakende enn det vi her er kjent med, etter undertegnedes mening), scimudin som er en brie-lignende ost og bitto som er en hard ost av kumelk og opptil 20% geitemelk. Bøndene i dalen er stolte av å produsere råvarer etter tradisjonelle metoder. Derfor er kvaliteten på topp og man kan se dyrene, hvorfra melken tages, gå fritt rundt og beite i dalen og i fjellsidene.

Casera byr også på en rekke forskjellige typer spekesmat og vin, massevis av vin. Når man sykler eller kjører oppover dalen, skal det mye til å ikke se alle drueklasene som henger på rekke og rad. Mesteparten av vinene som fremstilles i dalen er rødvin. Typene druer som brukes i den lokale Valtellina-vinen er ofte Chiavennasca (Nebbiolo). Valtellina er så kjent for sin vin, at det eksporteres til store deler av verden. I skrivende stund er det over 35 forskjellige viner fra Valtellina inne på vinmonopolet.no. Undertegnede er dessverre ingen vinekspert, men vet å sette god pris på en deilig vin. Vinen er å anbefale på det sterkeste, så er alle de andre flotte lokale matvarene.

Gå en tur i fjellene

Med fjelltopper som runder 3000-tallet på høydemeter over havet, kommer det nok ikke som et stort sjokk av Valtellina-dalen byr på supre toppturer i fjellene. Dalen har gåturer i alle vanskelighetsgrader, med kortere turer fra landsby til landsby lengre nede i dalen, og mere ekstreme toppturer fra bunnen og helt til topps for de av oss som er mere fjellvante.

En god ide for de av oss som ønsker å se det fjellene har å by på av turmuligheter, kan det anbefales å finne et rom, hus/leilighet til leie høyre opp i fjellsiden. Herfra har men en super base for å gå på turer til toppen av fjellet eller rundt på fjellsiden.

Dersom De ønsker å begi Dem ut på en større fjelltur er det lurt å oppsøke lokale for råd. Været på toppene her kan snu raskt, og det er lurt å ta forholdsregler og være godt forberedt på de mere vågale turene. For en god utsikt og litt vandring på en topp, uten å måtte begi seg ut på en skikkelig tung topptur, kan et besøk til et av skianleggene på sommeren, senvåren og tidlig høst være å anbefale! Mange av skiheisene går også utenom skisesongen. Se noen av skiresortene nedenfor.

Besøk Comosjøen

Comosjøen ligger i starten på dalen når man kjører fra byene Como og Milano til Valtellina. Comosjøen er slående vakker med utallige små landsbyer beliggende langs vannkanten. Det er også gode turmuligheter i fjellene og åsene rundt denne fabelaktige vakre innsjøen.

Landsbyen Varenna som ligger langs Comosjøen

Stå på Ski i en av de mange bakkene i Valtellina

En person som hopper på ski

Valtellina og de umiddelbare nærliggende sidedalene byr på skiopplevelser i toppklassen! Her er mulighetene mange om man foretrekker å kjøre utenfor løypene, i bratte utforbakker, eller å kose seg i barnebakken med de minste.

Det mest populære skianlegget er nok Aprica som er en yndet destinasjon for både internasjonale og nasjonale turister. Aprica byr på heis som tar Dem høyere enn 1000 meter opp fra småbyen Aprica. Byen byr også på gode muligheter for afterski og moro etter en dag i skibakken.

I tillegg til Aprica er det også et anlegg i en sidedal til Valtellina. Barchi heter landsbyen der man kan finne skianlegget. Videre finner vi Prato Valentino og ikke mindre enn 3 skianlegg i og rundt Bormio (2 ligger i byen og siste i Santa Caterina di Valfurva). Nedenfor kan De se en liten oversikt over hver av skianleggene:

Barchi ( valmalenco – Alpe Palù )

Vinter/sommer: Sommer og vinter

Bakkelengde: 23.3 KM

Høydemeterforskjell: 826 m

16 km av løypene er enkle, 10 km middels vanskelig og 10 km vanskelig. Er også en hopp og railpark med muligheter for langrenn i området rundt. Sjekk ut nettsiden deres her for mere informasjon.

Aprica 

Vinter/sommer: Sommer og vinter

Bakkelengde: 50  KM

Høydemeterforskjell: 1138 m

Bakkene består av 42% lette løyper, 42% middels vanskelig og 16% vanskelig. Skianlegget ligger godt til i småbyen Aprica hvor man finner et godt utvalg serveringssteder og muligheter for afterski. Byen føles til tross for dette familievennlig og ligger fint til på over 1100 meter over havet. Sjekk ut nettsiden til aprica for mere informasjon.

Prato valentino (Alpe Teglio – Prato Valentino)

Vinter/sommer: Vinter

Bakkelengde: 9 KM

Høydemeterforskjell: 650 m

Prato Valentino er en hyggelig og relativt lite skianlegg som ligger et godt stykke opp i fjellsiden fra bunnen av Valtellina-dalen. Skianlegget har 3 km enkle løyper og 6 km middels vanskelige. Landsbyen Teglio ligger nærmest skianlegget.

Bormio (skianlegg med start i byen)

Vinter/sommer: Sommer og vinter

Bakkelengde: 50 KM

Høydemeterforskjell: 1787 m

Bormio er nok toppstedet for off-piste kjøring blant skianleggene i Valtellina-dalen. Med heis helt opp til 3000 meter over havet, er det rikelig med muligheter for å finne fersk pudder og utfordrende nedfarter. Bakkene består også av 14 km med lette løyper, hele 34 km melloms vanskelige løyper og 2 km vanskelig løyper. Det er også 25 km med populære off-piste ruter.

Heisen opp går fra utkanten av tettstedet Bormio, som byr på diverse serveringssteder og overnattingsmuligheter. Lær mere om skianlegget på nettsiden deres.

Bormio (Cima Piazzi)

Vinter/sommer: Sommer og vinter

Bakkelengde: 25 KM

Høydemeterforskjell: 1205 m

Dette skianlegget ligger kun litt over en km unna bormio. Det er to startpunkter for å komme seg opp, den ene er rett utenfor Bormio mens den andre ligger mellom tettstedene Isolaccia og Pradelle. Anlegget består av 20% lette løyper, 76% middels vanskelige og 4% vanskelige løyper. Se mere informasjon på nettsiden deres.

Santa Catarina Valfurva

Vinter/sommer: Vinter

Bakkelengde: 20,5 KM

Høydemeterforskjell: 1158 m

Dette skianlegget ligger ved det koselige og lille tettstedet Santa Caterina Valfurva som ligger litt over 10 km unna Bormio. 7% av bakkene av lette, 75% middels vanskelige, mens 18% er vanskelige.

Besøk, og overnatt i en fjellandsby

Fra bunnen av dalen og nesten opp til toppene slanger det seg veier oppover som tar Dem til landsbyer med slående utsikt utover dalen. Valtellina-innbyggerne har virkelig klart å temme sin omgivelser og slått seg ned på de mest utrolige stedene. Enkelte av landsbyene ligger over 1300 meter høyere opp enn dalen. Man tar seg dit på svingete fjellveier som slanger seg opp fjellene. Bare veien i seg selv er en severdighet, særlig når man tar med i betrakning at mange av disse fjellandsbyene og veiene er eksistert i århundre, hvis ikke årtusen!

Lei Dem en sykkel, ta benene fatt eller lei bil, for å ta Dem opp til de mest utroligste og mest avsidesliggende landsbyene. Dette gir Dem en unik nærhet til lokalbefolkningen langt unna de største turistfellene. Opplev gjestfriheten til de lokale fjellandsbybeboerne som har slått seg til på de mest utroligste av steder. Airbnb og hotels.com er et godt sted for å finne en leilighet, rom, rom i et herberge/vertshus eller hus i en spennende og avsidesliggende landsby.

Trevisio i Valtellina, vakker alpelandsby
Landsbyen Trevisio, belligende i Valtellina-dalen

Ta Bernina-express opptil 2250 meter over havet

Fra Tirano, et godt stykke inn i dalen fra Comosjøen, finner vi starten på Bernina-ekspressen. Dette er en toglinje som rivaliserer våre egne, og andre alpebaner, for tittelen «verdens vakreste toglinje».

Togbanen tar Dem opp til 2253 meter over havet og har en stor stigning fra Tirano. Togbanen slanger seg oppover fjellet og følger også spennende lupebroer som går over seg selv for å klatre høyere. Togbanen tar Dem også gjennom fjelllandsbyer, forbi vakre utsiktspunkter, innsjøer og utemmede fjellplatåer. Banen går inn i Sveits og kan ta Dem til St. Mortiz, Davos og Chur.

Vognene har store panoramavinduer som byr på slående utsikt. Banen er absolutt verdt å få med seg.

Bernina-togbanen som starter i Tirano i Valtellina-dalen
Den ettertraktede og vakre Bernina-togbanen starter i Tirano i Valtellina-dalen og tar Dem inn i Sveits

Sjekk ut Tibetaner-broen i Tartano

Den ble relativt nylig for bare et par år tilbake, bygget en hengebro som strekker seg over en sidedal fra Valtellina-dalen. Broen er 234 m lang og henger hele 140 over dalbunnen. Broen tar Dem fra Campo Tartano 1034 m over havet til Frasnino 1038 m over havet. Broen byr på slående utsikt og er absolutt verdt å få med seg! 

Skjem Dem bort på spa

QC Terme byr på to slående vakre og ekslusive spadestinasjoner et stykke høyere opp i en sidedal som går fra Bornio. Det er to lokasjoner, en ny og en eldre og klassisk spa. Sparesortene byr på overnattingsmuligheter i toppklassen med mange spa- og badefasiliteter, topp mat og svært vakre omgivelser.

Nyt en slående usikt utover Valtellina-dalen mens De skjemmer dem bort i utebassenget til QC Terme Bagni Vecchi (eldre spaanlegg) eller QC Terme Bagni Nuovi (ny).

Kos Dem og nyt vakre Italia og Lombardia!

Del innlegg

Relaterte innlegg

Bambus i hjemmet og hagen

Introduksjon til bambus Bambus, vitenskapelig kjent som Bambusoideae, er en imponerende og mangfoldig del av gresfamilien, kjent for sin utbredelse

Les mer